Kurs i medeltidshistoria parallellt med medeltidsveckan

26 maj 2016

Fotografi på medeltida byggnad intill ringmuren i Visby.

Den unika medeltida miljön i Visby kommer användas i en ny sommarkurs på Campus Gotland. På bilden Tjärkoket från 1200-talet på Södra Murgatan i Visby.

Uppsala universitet Campus Gotland utnyttjar miljön och stämningen under medeltidsveckan för kurs i medeltidshistoria.

Uppsala universitet Campus Gotland startar nu en sommarkurs i medeltidshistoria som bland annat kommer att utnyttja miljön och stämningen under medeltidsveckan i Visby. Medeltidsveckan är en välkänd och populär vecka för många historieintresserade.  Vi pratade med Erika Sandström, lektor vid historiska institutionen och kursansvarig för sommarkursen "Medeltida stadsliv, landsbygdsliv och andligt liv. Gotland och Europa" för att höra mer om kursen.

Sommarkursen i medeltidshistoria går delvis samtidigt som medeltidsveckan på Gotland. Hur kommer studenterna märka det?

– Vi vill utnyttja miljön och stämningen i Visby och i kursen bland annat studera den moderna bilden av medeltiden. Studenterna kommer bland annat att få seminarieuppgifter som handlar om bilden av medeltiden idag. På medeltidsveckan är det ju en bred blandning av människor från de som är väldigt noggranna med detaljer till de som tycker det är kul att klä ut sig och det är ett bra tillfälle att studera dagens bild av medeltiden. På medeltidsveckan är det dessutom många bra seminarier som studenterna kan gå på utöver kursen.

Vad är speciellt med sommarkursen?

– Vår idé är att belysa samma material utifrån fyra olika ämnen: konsthistoria, kyrkohistoria, arkeologi och historia. Det blir väldigt givande med olika ämnesperspektiv eftersom vi inte alltid tycker lika om samma material. Vi utnyttjar också möjligheterna på Gotland med exkursioner till öns rika medeltida arv. Vi har haft en liknande kurs tidigare men då med historia och arkeologi och studenterna tycker det är bra med de olika ämnesperspektiven. Och nu vill vi göra en kurs med fler ämnen och perspektiv.

Vilka studenter kommer gå kursen?

– Av ansökningarna kan man se att det är en hel del från Uppsalatrakten och arkeologer från Gotland. Men också flera som troligen ändå tänkt sig att åka på medeltidsveckan. Vi brukar aldrig ha dem på historiska kurser, de läser nog oftare arkeologikurser eftersom de är intresserade av mer vardagsnära saker som vilken mat åt man, hur bodde man etc. Det är frågor som arkeologerna arbetar mer med än vi historiker. Det ska bli jättespännande att träffa de studenterna också.

---

Läs mer