Varför skrattar vi åt det hemska?
5 October 2017

Scen från filmen "The Producers" (1967) regisserad av Mel Brooks och med Gene Wilder i en av huvudrollerna.
Hallå där Don Kulick, professor i kulturantropologi och forskningsledare för forskningsprogrammet Engaging Vulnerability, som arrangerar ett symposium om varför vi skrattar åt det hemska. Varför har ni ett symposium om humor?
– Humor är ett viktigt sätt för att handskas med utsatta situationer, klassiska exempel är judisk humor och så kallad ”camp” humor inom bögkulturen under 1900-talet. Folk inom de grupperna använder sig av humor för att bearbeta sin utsatthet på ett bejakande sätt.
Varför temat "varför vi skrattar åt det hemska"?
– Utsatta grupper har länge använt humorn för att gotta sig åt de stereotyper som är förtryckande och vi vill försöka förstå dynamiken bakom det. Men dessutom börjar de tidigare ”in-group” skämten att tas över av extremhögern och sådana som Donald Trump. De säger kränkande saker om kvinnor eller om olika minoritetsgrupper och avslutar sedan med att de "bara skämtade".
Har ni någon specifik fråga för symposiet?
– Vi undrar om humor om det hemska bottnar i något annat än de vanliga sätten humor brukar definieras på.
Hur brukar humor definieras?
– Humor brukar ses som uttryck för ett sätt att lätta på trycket, ett uttryck för överlägsenhet eller hantering av motsägelser.
Är det svårt att diskutera humor?
– Ja, frågan är om man kan prata om humor utan att döda humorn, jag tycker de tråkigaste vetenskapliga tidskrifterna är de som handlar om humorforskning. Forskningen plockar isär humorn på ett sätt som lägger den i formalin. Vi vill försöka diskutera humor utan att göra diskussionen humorlös och utgår därför från olika konkreta exempel på symposiet och inte bara teorier.
Kan du nämna några konkreta exempel?
– Bland annat kommer professor Glenda Carpio berätta om sin forskning om hur afrikanska slavar i USA skämtade om slaveri. Den svenska konstnären Carl Johan De Geer är inbjuden delvis eftersom han gjort en kärleksfullt humoristisk film om sin mormor som var obotfärdig nazist och professor Deborah Cameron kommer berätta om akademisk hemskhet.
Akademisk hemskhet?
– Ja, som akademiker tvingas vi göra saker vi inte alls har träning eller utbildning att göra – till exempel att lägga upp och förvalta en budget – och många akademiker hanterar situationen genom humor. Deborah Cameron kommer bland annat att berätta om den kurs hon fick gå vid Oxford universitet för att bli ståuppkomiker som ett led i tredje uppgiften.
Vilka vänder sig symposiet till?
– Alla som är intresserade. Vi vill utforska begreppet humorn tillsammans utifrån olika ämnen tvärs över ämnesgränser.
---
Symposium on the Hilarity of the Awful
Tid: 31 oktober kl. 10.45-19.00
Plats: Universitetshuset
Arrangör: Forskningsprogrammet Engaging Vulnerability
Program och anmälan, anmälan senast 24 oktober.
Fakta
Engaging Vulnerability är ett tioårigt tvärvetenskapligt forskningsprogram med syfte att belysa hur vi bättre kan förstå utsatthet och sårbarhet i förhållande till människor djur och miljö.Forskningsprogrammet är finansierat av Vetenskapsrådet.