Mitt i mediastormen om en militärkupp
14 October 2015

Under militärkuppen i Burkina Faso i september 2015 fungerade Sten Hagberg, professor i kulturantropologi vid Uppsala universitet, som en informationscentral både för befolkningen och omvärlden.
16 september 2015 gjordes en militärkupp i Burkina Faso. Två veckor senare har kuppen misslyckats och ordningen i landet börjat återställas. En pusselbit för att slå tillbaka kuppen var Sten Hagberg, forskare i kulturantropologi vid Uppsala universitet.
– Jag har varit i ett medialt stormöga de senaste veckorna, berättar Sten Hagberg, professor i kulturantropologi och expert på Burkina Faso.
Sten Hagberg följde kuppen noggrant från Sverige via bland annat sociala medier. Han fick berättelser, bilder, ögonvittnesskildringar och filmer direkt från alla människor han känner och har kontakt med i Burkina Faso. Sten Hagberg blev en informationscentral med mängder av kontakter i landet och kontakter med omvärldens medier.
Med hjälp av direktrapporteringen och sina kunskaper om landet kunde han snabbt bidra till motståndet mot militärkuppen genom att skriva debattartiklar, göra intervjuer för fransk och belgisk TV och radio och sprida informationen vidare via sociala medier inte minst till befolkningen inne i Burkina Faso.
Forskar om Burkina Faso
Sten Hagberg är forskare i kulturantropologi och forskar bland annat om och i Burkina Faso.
– Min tålmodiga vetenskapliga dokumentation under många år är givetvis grunden för mina uttalanden under de här kuppdagarna. Men det är också en stor del av mitt liv och hem. Om militärkuppen hade lyckats skulle jag kanske inte kunnat återvända till Burkina Faso efter mina uttalanden. Det ger förstås en nerv till mitt engagemang som slår igenom i media.
– Men jag tummar inte på min objektivitet. Jag vill inte sitta i en sits som jag inte kan försvara. Det är väldigt viktigt att jag kan stå för mina uttalanden. Det har krävts ett visst mod men jag var tvungen att bidra med det jag kunde göra. Det fanns inget alternativ.
Utifrån sina grundliga kunskaper om landet och regionen har Sten Hagberg berättat och levandegjort skeendet timme för timme för omvärlden men också för befolkningen i Burkina Faso. Befolkningens viktigaste informationskällor under de två veckorna har varit en motståndsradio och information via sociala medier.
Franskspråkig media central
På kvällen torsdagen den 17 september, dagen efter kuppen, intervjuas Sten Hagberg av fransk TV på både engelska och franska. De intervjuerna fick ett enormt genomslag inne i franskspråkiga Burkina Faso.
– Jag fick direkt reaktioner via sociala medier från Burkina Faso att människor hade sett och hört intervjuerna.
I en militärkupp är det givetvis oerhört betydelsefullt för folkets motstånd att de får veta så mycket som möjligt om vad som händer i landet och får höra omvärldens fördömande.
Skrämmande bilder
– Jag har sett mängder med bilder på döda och skadade personer, framför allt ungdomar. Att se alla bilder har tagit mig väldigt hårt psykiskt. En tonåring som inte ens var med i protesterna som dött av en förlupen kula, andra som har köttsår efter machetehugg av säkerhetsstyrkorna. Ungdomarna har visat ett otroligt mod som ställt sig mot elitstyrkor som är rena Hamiltontyperna (Hamilton är Jan Guillous romanfigur som är en extrem yrkesmilitär).
– Men jag skickar aldrig bilder på döda och skadade vidare, det är ett etiskt ställningstagande.
Dags för vetenskapligt fältarbete
Samma dag som det här skrivs är Sten Hagberg på väg till huvudstaden Ouagadougou för vetenskapligt fältarbete bara någon vecka efter att kuppförsöket har misslyckats.
– Burkinas folk gjorde en fantastisk historia, nu återstår att fånga upp och berätta alla berättelser från vanliga människor och ledare - både de som stödde kuppen och de som motsatte sig.
Relaterad information
Länkar i kronologisk ordning till några av Sten Hagbergs debattartiklar, intervjuer och blogginlägg.
- 4 november 2014: Blogginlägg Mats Utas blogg om revolutionen oktober 2014
- 17 september: Blogginlägg Mats Utas blogg
- 17 september: Debattartikel SvT opinion
- 17 september: Fyens stiftstidene
- 17 september: Debattartikel Globalnyt
- 17 september: Debattartikel Nordic Africa News
- 18 september: Intervju i radiokanalen RCF
- 21 september: Debattartikel i Upsala Nya Tidning.
- 28 september: Blogginlägg Mats Utas blogg
- 3 oktober: Debattartikel i ETC