Årets Disapris till Sara Danius

14 September 2015

Sara Danius får Disapriset bland annat för sitt ”medryckande författarskap karaktäriserat av nytänkande och stilistisk säkerhet”.

Sara Danius, uppsalaalumn, Svenska Akademiens ständiga sekreterare och professor vid Stockholms universitet, har utsetts till 2015 års Disapristagare. Hon får priset för sitt populärvetenskapliga författarskap. Den 10 november föreläser hon på Museum Gustavianum.

Priset delades traditionsenligt ut av rektor i samband med Kulturnatten i Uppsala i mitten av september. Enligt juryns motivering får Sara Danius priset för ett ”medryckande författarskap karaktäriserat av nytänkande och stilistisk säkerhet och för en populärvetenskaplig insats präglad av humor, mångsidighet och blick för detaljer och samband”.  

– Det var en stor och glad överraskning att få beskedet och jag känner mig hedrad, särskilt när jag tänker på tidigare pristagare – vilket fint sällskap! Jag har haft ambitionen att skriva om komplicerade ting på ett hyggligt tillgängligt vis, som i min bok om 1800-talsrealismen. Och om folk tycker att jag lyckats, ja, då gläder det mig ju, säger Sara Danius.

Hon är litteraturhistoriker specialiserad på modernistiska och realistiska författare. Hon har arbetat som litteraturkritiker och är sedan den första juni i år Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Sara Danius tog sin grundexamen vid Stockholms universitet, men läste forskarutbildningen vid Uppsala universitet.

– Jag hade en fenomenal handledare, professor Bengt Landgren, som jag har mycket att tacka för. Efter disputationen var jag forskarassistent, så jag har undervisat en hel del i Uppsala.

Har du något särskilt minne från Uppsala-tiden?
– Ja, min disputation, förstås, och promoveringen. Men mest av allt intressant undervisning, begåvade studenter, promenaderna från stationen till Engelska parken, strövtåg längs med Fyrisån, vårpicknick med dry martini i skuggan under ett träd i Botaniska trädgården.

Välkommen till föreläsning
Med anledning av Disapriset föreläser Sara Danius på Museum Gustavianum den 10 november.

Om Disapriset
Disapriset är instiftat av Uppsala universitet och Studentbokhandeln i Uppsala för att främja populärvetenskapligt författande. Priset delades ut första gången 2001 och prissumman är på 25 000 kronor. Utmärkelsen är uppkallad efter en fornnordisk mytologisk kvinnogestalt, Disa, vars klokhet gjorde henne till drottning. Enligt statuterna ska Disapristagaren företrädesvis ha anknytning till Uppsala. Pristagaren utses av en jury med sju medlemmar, där föregående års vinnare ingår.