Speldesign först ut som kandidatprogram på engelska

24 June 2015

Tre program inom speldesign blir först ut vid Uppsala universitet att genomföras helt på engelska på grundnivå.

– Det är naturligt att det är just vår efterfrågade utbildning i speldesign som blir först med grundutbildning helt på engelska. Spelutveckling sker globalt och institutionen för speldesign har redan många internationella samarbeten och personal från olika delar av världen, säger Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet.

Spelutveckling är en tillväxtbransch med kraftig utveckling och svenska spelföretag befinner sig väl framme internationellt, till exempel har var tionde människa på jorden någon gång spelat ett svenskt spel. Institutionen för speldesign vid Uppsala universitet - Campus Gotland har sedan tidigare en framgångsrik utbildning i speldesign och täta kontakter med spelindustrin. Nu tas nästa steg i utvecklingen genom att starta fyra utbildningsprogram i speldesign, varav tre blir sökbara för internationella studenter genom att vara helt på engelska.

– Vår utbildning är redan internationellt känd, det hör av sig intresserade från när och fjärran som vill gå våra utbildningar så vi hoppas på många internationella sökande, säger Hans Svensson, prefekt på institutionen för speldesign. Karakteristiskt för vår utbildning i speldesign är kombinationen av humaniora, teknik och konst där vi ligger långt framme. Nu lägger vi dessutom till en inriktning med projektledning av spelprojekt, något som idag saknas i Sverige.

Sedan tidigare finns utbildningsprogram på avancerad nivå (master) på engelska vid Uppsala universitet men det här är de första utbildningsprogrammen på grundnivå som genomförs helt på engelska.

De tre programmen är:
• kandidatprogram i speldesign och grafik (Bachelor Programme in Game Design and Graphics) med inriktning mot att skapa två- och tredimensionell grafik
• kandidatprogram i speldesign och programmering (Bachelor Programme in Game Design and Programming) med inriktning mot spelprogrammering
• kandidatprogram i speldesign och projektledning (Bachelor Programme in Game Design and Project Management) med fokus på ledning av spelprojekt.

Programmen beräknas starta hösten 2016.