Populär 1700-talsmedicin i ny form

5 September 2022

Nils-Otto Ahnfelts (t.v.) och Hjalmars Fors arbete med att återskapa Hjärnes Testamente började som ett forskningsprojekt vid institutionen för idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet.

Hallå där Nils-Otto Ahnfelt, disputerad apotekare och gästforskare på institutionen för farmaceutisk biovetenskap. Du har tillsammans med vetenskapshistorikern Hjalmar Fors tagit fram en rekonstruktion av den 300 år gamla medicinen Hjärnes Testamente i form av en bitter snaps. Hur kom ni på idén att återskapa en 1700-talsmedicin?

– Jag tyckte det lät väldigt spännande när Hjalmar Fors frågade mig om vi skulle göra det som ett forskningsprojekt. Hjärnes Testamente var berömd under 1700-talet och ansågs vara något av en universalmedicin. Den spreds runt om i världen under namn som Wunder-Kron-Essenz, Schwedenbitter och Swedish Bitter. Långt in på 1900-talet fanns den på svenska apotek och varianter säljs fortfarande i hälsokostaffärer.

Hjärnes Testamente är en blandning av tio olika växter, sprit och teriak, som bara den innehåller ett 70-tal ingredienser. Hur har rekonstruktionen fungerat? 
– Vi arbetade oss igenom diverse recept som vi kunde hitta i handskrifter och i svenska och tyska farmakopéer från 1600- och 1700-talen. Det var inte så svårt. Att hitta råvaror till kompositionen var desto svårare. En av komponenterna, Teriak Andromachalis, har anor från antikens Grekland och att spåra namnen på alla dess råvaror var en utmaning och några av ingredienserna gick vi bet på. Åter andra fick av förklarliga skäl utgå, som huggormskött och opium. Vi fann också att många av ingredienserna används som kryddor i matlagning även idag och att ett relativt litet antal ingredienser i det ursprungliga receptet, som opium och sjölök, kan anses ha farmakologiska egenskaper.

Vad kan projektet berätta om farmacins historia? 
– En av de viktigare slutsatserna är hur starkt äldre läkemedel påverkar sinnena, de hade väldigt ofta kraftiga smaker och dofter, både trevliga och förfärliga. De hade ofta även intressanta taktila egenskaper. Medicin kunde till exempel ges som honungsmos. Det har skett ett stort paradigmskifte inom läkemedel då de idag idealt sett ska vara både doft- och smaklösa. 

Hur kom det sig att ni startade ett kommersiellt sidoprojekt för att göra Hjärnes Testamente tillgänglig för andra som spritsmak?
– Vi visste från början att vi hade en fantastiskt bra historia. Sedan upptäckte vi att ju mer vi lärde oss om äldre apotekskonst, desto bättre smakade våra produkter. Så vi ville prova och se om vi kunde göra en riktigt god. Genom UU Innovation fick vi medel för att finansiera en sensorisk analys vid Högskolan i Kristianstad och det gjorde att vi fick en bra grund att stå på för hur vi skulle vidareutveckla smakerna och dofterna.

Hur skulle du beskriva smaken?
– Komplex! Lite av en doft- och smakexplosion med flera olika nyanser av bitterhet och lite sötma. På 1700-talet såldes den i små flaskor och skulle tas som droppar i liten mängd, till exempel i te eller brännvin. Att bara inta den direkt smakar väldigt bittert. Vår Hjärnes Testamente är färdigblandad i sprit och saknar medicinska egenskaper.

Fakta

Hjärnes Testamente produceras av Antidotarium AB som grundades 2017 och drivs av Nils-Otto Ahnfelt, Hjalmar Fors, och Calle Ljungström.